Vi undersøger betingelserne for vækst
Problemstilling: Ved hvilken temperatur vokser gærceller bedst?
I undersøgelsen laver vi en gær-sukker-vand-opløsning og sætter et boblerør i en lille koble. Koblen sættes i vand ved forskellige temperaturer.
Variablen er temperaturen.
Hypotese: Gær vil udvikle sig bedst ved 20-25 grader C.
Opstilling: Kolbe med boblerør. I koblen er der en blanding af vand, sukker og gær. Ca. 1 liter vand, 25 gram gær, 25 gram sukker er der brugt til 10 kolber.
I bægerglasset er der isterninger eller varmt vand, så gær-sukke-vandet får den præcise temperatur, som vi vil undersøge.
Koordinatsystemet viser temperatur på x-aksen og antal talte bobler på y-aksen.
Vi må stole på, at alle grupper har talt rigtigt og været meget præcise med temperatur og tælling af antal bobler i boblerøret.
Vurdering af måleresultater.
Det ser ud til, at temperaturen har betydning for udviklingen af bobler. Gæren udvikler kuldioxid, når den æder sukker. Der dannes kuldioxid, og det ser vi som bobler i boblerøret.
Der er en mulighed for fejl i opstillingen. Når der hældes varmt vand på koblerne udvider luften sig i systemet. Det betyder, at luften udvider sig. Måske er det varmeudvidelsen, som vi tæller som bobler.
Konklusion.
Vi bliver nød til at undersøge, om luft udvider sig, når det bliver varmet op. Vi kunne have fyldt koblen helt med gær-sukker-vand, så der ikke var luft i koblen ved forsøgets start.
Vi kunne også have ventet i længere tid. Gær i dej er længe om at udvikle gasbobler.
Vi kunne have målt efter 1 time, 2 timer, 3 timer.
Enkelte elever så, at der først blev dannet bobler i gær-sukker-vandet efter 1 time.
Når man bager gærbrød, bruger man gær til at hæve dejen. Gær æder mel og sukker i dejen og danner kuldioxid. Det er dannelsen af luft, som vi er interesseret i brødet.
I ovnen den 200 grader varme ovn hæver brødet til at begynde med. Temperaturen står til sidst gærcellerne ihjel, (tak for hjælpen, kære gær), når temperaturen bliver høj nok.
Grafen viser os, at temperaturen har en betydning. Vi ved bare ikke, om det er fordi luften udvider sig eller fordi gæret danner mest kuldioxid ved temperaturer over 20 grader.
Det kan vi undersøge ved at lade boblerne går gennem mættet kalkvand. Så påviser vi, at gasarten er kuldioxid, når mættet kalkvand danner bundfald.
